Блаженний єпископ Григорій Хомишин в релігійно-церковному і громадсько-культурному житті України

30 березня у стінах Івано-Франківського Богословського Університету відбулася всеукраїнська наукова конференція, присвячена 150 літтю із дня народження Блаженного єпископа Григорія Хомишина.

«Найбільше, що може зробити єпископ для своїх вірних – це утверджувати у вірі свою паству, як словом так і ділом» – такими словами у вітальному слові звернувся до учасників конференції єпископ-помічник Івано-Франківської Архієпархії Владика Йосафат (Мощич). Саме із молитви та вітальних слів ректора Богословського Університету протоієрея доктора Олександра Левицького, владики Йосафата (Мощича) та гостя, правлячого архиєрея Коломийської Єпархії владики Василя (Івасюка), розпочалась перша частина конференції, яка присвячена 150-літтю від дня народження Блаженного єпископа Григорія Хомишина.

З вітальним словом до учасників  звернувся також поважний гість заходу – ректор Прикарпатського Національного університету імені В. Стефаника, доктор політичних наук, професор, п. Ігор Цепенда, наголосивши на важливості організації подібних конференцій для збагачення та поповнення культурного та інтелектуального багажу для діячів церкви та культури України.

Знаковою подією стало те, що першим із доповідачів став родич владики Григорія, викладач кафедри Історії України Чернівецького Національного університету ім. Федьковича – п. Олександр Русак. Як справжній шанувальник особи великого владики, у своїй доповіді він навів цікаві матеріали із біографії Григорія Хомишина, базовані на описах його сучасників.

Доповідь наступного доповідача, кандидата історичних наук, доцента кафедри історії України факультету історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, п. Андрія Королька, стала логічним продовженням, адже було детально описано шлях владики до єпископських свячень, а численні архівні фото та документи, представлені на виставці, доповнювали та підтверджували наведені факти.

Насамкінець с. Андрея Маслій, кандидат історичних наук, викладач кафедри богослов’я, науковий співробітник Інституту історії Церкви Богословського Університету, висвітлила всім присутнім трагічні сторінки історії цього великого подвижника, наводячи численні документи НКВД. Радянська влада звинуватила Григорія Хомишина у шпигунстві на користь Ватикану, прихильності до німецької влади та антирадянській діяльності. «Ці роки сторінки життя владики були ознаменовані великими терпінням, але саме завдяки їм Григорій Хомишин удостоївся великої нагороди від Ісуса Христа – вінець мучеництва та вічне життя у Його царстві» – наголосила доповідач.

Представили на коференції й пересувну виставку “Блаженний Григорій-Хомишин у релігійно-церковному та глядацько-культурному житті України”. Її організував Єгрешій Олег Ігорович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України факультету історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, доцент кафедри церковного мистецтва та гуманітарних наук, директор Інституту історії Церкви Івано-Франківського богословського університету імені св. Івана Золотоустого. п. Олег Єгришій також взяв активну участь в організації самої конференції. Умовно виставку можна поділити на три періоди: австрійський, польський та російський. Слід зазначити, що діяльність владики Хомишина в часі польського періоду була найбільш продуктивною, хоч спецлужби Польської держави уважно стежили за діяльністю архієрея.

Перша частина конференції закінчилась подякою ректора ІФБУ прот. д-ра Олександра Левицького всім організаторам даного заходу, а також учасникам конференції. На саме завершення було вручено ювілейні медалі Блаженного єпископа Григорія Хомишина, а також Митрополичі грамоти доповідачам.

Після обіду відбулася друга частина конференції – секційні заняття, в яких взяли участь всі учасники.

Джерело: http://ifbu.org.ua/novyny/236-blazhennyi-iepyskop-hryhorii-khomyshyn-v-relihiino-tserkovnomu-i-hromadsko-kulturnomu-zhytti-ukrainy.html