Галичина вшановує Григорія Хомишина. Огляд заходів

Такі ювілеї в історії Церкви, як 150-ліття видатної постаті Григорія Хомишина, завжди дають привід переосмислити кожному віруючому і значення Богом даних людей — провідників народу, і власний триб життя. Невипадково під час проголошення Івано-Франківської митрополії глава УГКЦ блаженнійший Святослав підкреслив непроминальну роль єпископа-мученика Григорія Хомишина в розбудові духовного життя нашого краю: «Ця митрополія не виникає на голому місці, а є логічним продовженням свідоцтва і життя живого Духа Святого… Як нам сьогодні не згадати блаженного священномученика Григорія Хомишина, який справді своїм життям поклав фундамент та основи для цієї митрополії». Саме тоді в лівій ніші на фронтоні архікатедрального собору Святого Воскресіння в Івано-Франківську постав бронзовий горельєф владиці-мученику…

На Прикарпатті й Тернопіллі пам’яті владики-мученика за віру і народ було присвячено немало заходів: урочиста академія в івано-Франківську, святкування в родинному селі владики Григорія, а сьогодні відбудеться Всеукраїнська науково-практична конференція «Блаженний єпископ Григорій Хомишин в релігійно-церковному і громадсько-культурному житті України».

Піввікове служіння Г. Хомишина в Станиславівській єпархії, яка на той час охоплювала сучасну територію івано-Франківської, Тернопільської та Чернівецької областей, протягом першої половини ХХ ст. великою мірою допомагала творити з українського поневоленого народу зрілу націю, яка спромоглася двічі відновити самостійну державу. Завдяки владиці Хомишину середмістя івано-Франківська пишається зразками австрійської сецесії, адже це він побудував красиві величні будівлі, які належали українцям: духовну семінарію (тепер Католицька школа ім. Василія Великого) і єпископські палати (сьогодні, на жаль, там Господарський суд), фешенебельну будівлю «Австрія» (нині — готель «Дністер») та Народний дім №1 на розі вул. Шевченка і Січових стрільців), в якому довший час діяв уряд ЗУНР і де проголошували Акт Злуки УНР і ЗУНР, і ще низку будівель, які й нині залишаються яскравими знаками архітектурної привабливості головного міста Прикарпаття. Подібно до цього й Богородчани втішаються сакральною будівлею — церквою Св. івана Богослова (на фронтоні є скромна дошка владиці), землю під яку виділив та побудував храм і освятив сам Хомишин. Так само, як і будівлею резиденції владики (тепер там селищна рада), де відкрито кімнату-музей історії УГКЦ. Коротко підсумуємо: завдяки владиці Хомишину два міста в архітектурному ландшафті Прикарпаття набули виразного українського обличчя.

Пам’ять про Хомишина живе в народі. іменем владики названо Дяківсько-катехитичну академію в Чорткові на Тернопіллі, парафіяльну катехитичну школу в смт Більшівцях під Галичем, вулицю в івано-Франківську. Встановлено два пам’ятники — в родинному селі Гадинківцях та у Чорткові. Не менш радісно чути про діяльність молодіжної християнської спільноти ім. Григорія Хомишина в Богородчанах, яка зробила ремонт у кімнаті-музею, збирала для нього матеріали, їх упорядковувала. За словами літописця спільноти Віри Кочкодан, постійних і ревних учасників спільноти налічується 16 осіб. Особливо приємно, що молоді християни, як і їх духовний покровитель, мають замилування до емісійної праці і беруть активну участь в духовному житті Богородчанщини.

Івано-Франківськ.  Урочиста академія

У суботу, 25 березня, в Івано-Франківській обласній філармонії пройшла урочиста академія з відзначення ювілею блаженного священномученика Григорія Хомишина. Виступили хорові колективи «Кредо» та «Воскресіння» (м. Івано-Франківськ), «Світло Тавору» (м. Коломия), «Благовість» (Духовна семінарія), «Доместик» (м. Чортків), дитячий ансамбль «Кептарик» (с. Тисменичани), струнний ансамбль обласної філармонії «Quattro corde». Усіх вразила гра акторів івано-Франківського академічного обласного музично-драматичного театру, які інсценізували сцену допиту владики Григорія в НКВД.

Зворушливе слово до присутніх мав отець-професор іван Козовик, який особисто знав блаженного і який брав участь в його беатифікаційному процесі. Не залишили байдужими глядачів і слова єпископа Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ Василія івасюка. А закінчився вечір виступом архієпископа і митрополита іІано-Франківського УГКЦ Володимира Війтишина, який спершу подякував організаторам та учасникам академії за їхню працю. У своїх роздумах про єпископа-мученика владика Володимир наголосив на потребі плекання пам’яті про видатних мужів Церкви в народі: «Блаженний Григорій Хомишин, як і праведний митрополит Андрей Шептицький, завжди працювали для добра вірних та Батьківщини нашої — України. Їхні імена закарбовані в історії та покликані заохочувати всіх нас до ревного служіння Господеві, щирого плекання віри й правдивого патріотизму». На завершення заходу владика Володимир вручив учасникам ювілейні медалі та подячні грамоти, а хорові колективи з глядачами спільно виконали церковний гимн України «Боже великий, єдиний, нам Україну храни».

Гадинківці. Урочистості  в батьківському селі 

Коли їхатимете автошляхом Чернівці—Тернопіль, повертаєте в Оришківцях праворуч і через 5 кілометрів вас зустрінуть Гадинківці Гусятинського району. Це невеличке село з 450 обійсть розляглося на берегах р. Нічлавка. Воно має давню історію: цього року сповнюється 455 років першої писемної згадки про вітцівщину владики Хомишина. Гадинківці дали Україні цілу плеяду видатних сучасників і співпрацівників на духовній ниві священномученика Григорія: генерального вікарія для греко-католиків Буковини і Мармарощини священика Михайла Сімовича (1869—1953); доктора філософії й історика Церкви ченця василіянина Івана-Бориса Балика (1913—1989); співзасновника та викладача Українського музичного інституту в Нью-Йорку, багатолітнього професора Українського католицького університету  (УКУ) в Римі, видатного композитора ігоря Синевицького (1926—2006); доктора класичної філології й професора УКУ Михайла-Ярослава Соневицького; братів Байраків, які розбудовували громадські інституції українців у Канаді впродовж ХХ століття. А ще в Гадинківцях народилося багато січових стрільців та відомих діячів мистецтва і культуриѕ

26 березня 2017 р. у с. Гадинківцях Копичинецького деканату в церкві Різдва Пресвятої Богородиці, яку збудовано за архіпастирського правління владики Хомишина в 1913 р., зібралася громада села, урядовці й гості, щоб урочисто відзначити ювілей від дня народження блаженного мученика Григорія Хомишина. На святкування до батьківського села блаженного єпископа прибули почесні гості: митрополит та архієпископ івано-Франківський Володимир Війтишин, правлячий архієрей Бучацької єпархії Дмитро Григорак ЧСВВ та єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський Теодор Мартинюк СУ.

Архієрейську Божественну Літургію очолив архієпископ Володимир, якому співслужили владика Дмитро та владика Теодор і кілька десятків священнослужителів, серед яких був судовий вікарій івано-Франківської архієпархії  о. Степан Балагура.

У часі проповіді митрополит Володимир розповів вірним про шляхетну постать їхнього односельця та великого сина українського народу владику-мученика Григорія Хомишина: «Блаженний Григорій служив своєму народу, Українській Греко-Католицькій Церкві, за яку страждав й терпів осуди, зневаги, ув’язнення і побої аж до цілковитого виснаження та мученицької смерті. Він її зустрів у Києві в Лук’янівській тюрмі 28 грудня 1945 р., після 8-ми місяців фізичних і моральних тортур, 36 допитів, які проводили і вдень, і вночі, серед мук, терпінь і страждань новомученик передав свою праведну душу в руки Божіѕ Кров багатьох новітніх мучеників УГКЦ, пролита за святу віру Христову, кличе нас бути вірними дітьми Бога і Святої Церкви до кінця. Бо час життя — короткий. Отож сповнім закон любові до Бога і ближніх наших».

По Божественній Літургії владика Дмитро нагородив настоятеля парафії отця Василя Квіка правом носіння набедреника. Насамкінець святкувань було відслужено Молебень до блаженного священномученика Григорія Хомишина, а гості мали змогу відвідати музей у школі.

Івано-Франківськ. Науковий вимір постаті Хомишина

Сьогодні в навчальному корпусі Івано-Франківського богословського університету ім. Св. Івана Золотоустого на вул. Гарбарській, 22 відбудеться всеукраїнська науково-практична конференція «Блаженний єпископ Григорій Хомишин в релігійно-церковному і громадсько-культурному житті України», яку приурочено до150-ліття від дня народження цього блаженного мученика. Співголовами оргкомітету і кураторами заходу є архієпископ і митрополит івано-Франківський УГКЦ, великий канцлер ІФБУ, професор кафедри богослов’я і доктор теології Володимир Війтишин та ректор Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, доктор політичних наук, професор ігор Цепенда.

Ми попросили коротко прокоментувати хід цього наукового заходу одного з його організаторів — відомого дослідника історії УГКЦ на Прикарпатті Руслана Делятинського. Він відзначив такі моменти: «На 28 березня в оргкомітет надійшло 49 заявок науковців про їх участь у заході. Конференція матиме чотири напрями, які охоплять історію УГКЦ від кінця ХIХ до поч. ХХI ст.  Перший: блаженний єпископ Григорій Хомишин — мученик за віру; другий: роль Греко-Католицької Церкви в українському національному відродженні (ХIХ — першої половини ХХ ст.); третій: Греко-Католицька Церква в умовах «катакомб» та в діаспорі; четвертий: Українська Греко-Католицька Церква перед викликами ХХI ст. На пленарному засіданні заслухають п’ять доповідей, що стосуватимуться постаті владики Хомишина. Ці дослідження надзвичайно цікаві, їм притаманна історична новизна, концептуальність, аналітичність. В їх числі — робота кандидата історичних наук сестри-монахині Андреї Маслій зі Згромадження сестер мироносиць «Хомишин Григорій: шлях на Голгофу (за матеріалами кримінальної справи)», яка ррунтується на архівних матеріалах судилища органів НКВД над владикою Хомишиним від часу його арешту і до смерті. інші добрі праці — кандидата історичних наук Олександра Руснака (Чернівецький національний університет) про родинне середовище владики Григорія та доцента ПНУ кандидата історичних наук Андрія Королька про інтронізацію Г. Хомишина на матеріалах тогочасної преси. Богословський аспект архіпастирської діяльності владики-мученика блискуче висвітлив професор ПНУ доктор теології о. Святослав-Роман Кияк. У рамках конференції експонуватимуть виставку книг із фонду наукової бібліотеки іФБУ та фотовиставку світлин про життєвий шлях правлячого єпископа Станиславівської єпархії УГКЦ владики Григорія Хомишина, яку підготували директор інституту історії Церкви іФБУ ім. Св. івана Золотоустого кандидат історичних наук Олег Єгрешій та Руслан Делятинський.

А загалом я вже бачу, що наявні матеріали, які отримав оргкомітет, матимуть науковий інтерес і викличуть зацікавлення серед великого числа науковців, краєзнавців, аспірантів, студентів та інших осіб, які займаються дослідженнями в галузі історії Церкви нашого краю. Власне тому й продовжено термін подачі матеріалів наукових досліджень конференції до

25 квітня ц .р. Окремо зазначу, що матеріали конференції будуть надруковані у збірнику наукових праць «Науковий вісник Івано-Франківського богословського університету «Добрий Пастир» в серії «Теологія» №10 за 2017 рік.

* * *

Втім, вшанування УГКЦ пам’яті блаженного священномученика єпископа Григорія Хомишина не обмежується лишень урочистими академіями, виступами, науковими заходами, радіопередачами і статтями. Мета праці Церкви — спасіння людських душ. Тому нагадаємо, що на міській Хресній дорозі, яка пройде вулицями івано-Франківська цієї неділі, на завершення спільного моління в архікатедральному соборі будуть виставлені для вшанування мощі блаженних новомучеників Станиславівських Григорія Хомишина, Симеона Лукача, івана Слезюка. А вже невдовзі (6—7 квітня ц. р.) молодіжна комісія спільно з Паломницьким центром Івано-Франківської архієпархії УГКЦ з нагоди 150-ліття від дня народження владики Григорія Хомишина запросить вірних й усіх охочих на прощу в Люблін—Майданек (Польща) до місця мучеництва блаженного Омеляна Ковча, ревного співробітника у Христовому Винограднику і співбрата владики Григорія у мучеництві.

Автор: Роман ІВАСІВ

Джерело: http://www.galychyna.if.ua/publication/human/galichina-vshanovuje-grigorija-khomishina/#prettyPhoto